11 Mituri despre consilierea în carieră: Demontarea prejudecăților

11 Mituri despre consilierea în carieră: Demontarea prejudecăților

Consilierea în carieră este frecvent învăluită de mituri sau chiar neînțelegeri care pot conduce la decizii greșite atunci când se ia în considerare apelarea la un specialist.

Vezi mai jos cele mai comune mituri întâlnite când vine vorba de consilierea în carieră.

1. „Consilierea în carieră este doar pentru studenți sau tinerii la început de drum”

Unul dintre cele mai frecvente mituri este că doar tinerii care își încep cariera au nevoie de consiliere. În realitate, consilierea este utilă la orice vârstă sau etapă a carierei, fie că ești la început, vrei să avansezi profesional, simți că ești blocat în luarea unor decizii, te confrunți cu stagnare sau vrei să faci o schimbare radicală.


2. „Un consilier în carieră îți va spune ce să faci”

Mulți oameni cred că un consilier îți va dicta alegerile profesionale. În realitate, rolul consilierului este să te ghideze și să te ajute să descoperi singur direcția potrivită pentru tine, nu să ia decizii în locul tău.


3. „Ai nevoie de consiliere doar dacă ești într-o criză profesională”

Deși consilierea poate fi de mare ajutor în perioadele de criză, nu trebuie să aștepți până când apar probleme majore pentru a beneficia de aceasta. Consilierea poate fi folosită proactiv pentru a planifica următorii pași, pentru a-ți dezvolta abilitățile sau pentru a explora noi oportunități înainte de a apărea dificultăți.


4. „Consilierii în carieră știu răspunsurile la toate întrebările”

Este o așteptare nerealistă să crezi că un consilier are toate soluțiile. Scopul consilierii este să te ajute să îți descoperi propriile răspunsuri și să te ghideze printr-un proces de autocunoaștere și analiză a opțiunilor.

5. „Consilierea în carieră este doar pentru cei care doresc să își schimbe complet domeniul de activitate”

Un alt mit comun este că doar persoanele care doresc o schimbare majoră au nevoie de consiliere. În realitate, consilierea este utilă și dacă vrei să-ți dezvolți cariera în cadrul aceluiași domeniu sau să explorezi noi oportunități de avansare.


6. „Consilierii în carieră sunt doar pentru cei care au eșuat”

Mulți cred că apelarea la un consilier este un semn de eșec. De fapt, consilierea în carieră este un instrument pentru creștere și dezvoltare, nu un refugiu pentru cei care au probleme. Persoanele cu cele mai multe realizări apelează adesea la consilieri pentru a-și valorifica la maximum potențialul.


7. „Doar persoanele fără abilități clare sau ambiții au nevoie de consiliere”

Acest mit presupune că doar cei care nu știu ce vor de la carieră au nevoie de ajutor. În realitate, chiar și cei cu obiective clare pot beneficia de consiliere pentru a-și rafina strategiile și a-și atinge mai rapid și eficient țelurile.


8. „Consilierea în carieră este scumpă și inaccesibilă”

Deși este adevărat că unele servicii de consiliere pot avea un cost, există multe opțiuni accesibile, inclusiv prin centre de carieră, universități sau organizații non-profit. În plus, investiția în consiliere aduce beneficii pe termen lung, atât financiare, cât și profesionale, cu siguranță un exercițiu aplicat de Analiză cost-beneficiu te va ajuta să ei o decizie informată.


9. „Un consilier îți poate garanta un loc de muncă”

Consilierii în carieră nu oferă locuri de muncă, ci te ajută să-ți dezvolți abilitățile de căutare a unui loc de muncă, să îți creezi un CV competitiv și să te pregătești pentru interviuri. Ei te sprijină să devii mai pregătit și mai competitiv pe piața muncii, dar succesul depinde de tine. Da, într-adevăr un consilier în carieră cu experiență și în domeniul HR, poate să-ți recomande locuri de muncă potrivite pentru tine, dar nu poate să garanteze un loc de muncă.


10. „Dacă știi ce vrei să faci, nu ai nevoie de consiliere”

Chiar dacă ai claritate asupra carierei tale, consilierea oferă un avantaj suplimentar. Poți primi sprijin pentru planificarea obiectivelor pe termen lung, îmbunătățirea abilităților de negociere salarială, depășirea unor blocaje care îți îngreunează progresul sau pentru dezvoltarea abilităților de leadership-ului sau de comunicare.


11. „Consilierea în carieră se concentrează doar pe aspectele profesionale”

Un alt mit răspândit este că în consilierea în carieră se discută doar despre locuri de muncă și carieră. În realitate, consilierea în carieră este o combinație între autocunoaștere, viață personală și dezvoltare profesională.

Un consilier în carieră sau un career coach nu te ajută doar să îți găsești următorul loc de muncă sau să avansezi în carieră ci te sprijină să te înțelegi mai bine pe tine însuți – care sunt valorile tale, ce te motivează și cum se îmbină toate acestea cu viața ta personală.

Echilibrul între viața personală și carieră, gestionarea stresului, descoperirea pasiunilor (poate chiar pasiuni pierdute) și dezvoltarea unui stil de viață care să-ți susțină obiectivele profesionale sunt toate aspecte importante pe care le poți explora împreună cu un consilier în carieră.

Abordare holistică te va ajută să îți îmbunătățești atât cariera, cât și calitatea vieții în general.

„Creșterea începe atunci când ieși din zona ta de confort.” – Roy T. Bennett

Andreea Strat

Trainer & Career Coach

8 Semne că ai nevoie de consiliere în carieră și cum să începi
Articol anterior

8 Semne că ai nevoie de consiliere în carieră și cum să începi

Articolul următor

Cum să-ți găsești motivația și să îmbini dorințele cu responsabilitățile

Cum să-ți găsești motivația și să îmbini dorințele cu responsabilitățile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Newsletter

Abonează-te la Newsletterul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi cursuri și ebook-uri.

Nu am reușit să vă abonăm. Vă rugăm să încercați din nou.
Te-ai abonat cu succes.
Acum ai șansa de a câștiga vacanța pe care ți-o dorești!

Unde îți petreci vacanța în Decembrie 2024? La plajă sau la munte?

Participă la concursul Educație cu Recompensă și poți câștiga un voucher de 3000 Euro pentru vacanța ta.

Coș
Loghează-te

Nu ai cont încă?

Crează un cont
WhatsApp Icon
Phone Icon